Uit de Almere Deze Week juli 2018

Almeredezeweek juli2018


Uit de Almere Deze Week mei 2018

almeredezeweek mei2018

Nieuw bestuur Jeu de Boules Almere ambitieus

Door Wesley Verboom
KLEIN BRANDT SPORTPARK – Door velen wordt jeu de boules, ofwel petanque, gezien als een spelletje dat je vooral op de camping doet, bij voorkeur onder het genot van een zomerzonnetje. Dat de sport ook fanatiek in clubverband wordt beoefend is minder bekend. Jeu de boules Almere wil daar wat aan doen.

 “We willen graag groeien als vereniging”, vertelt voorzitter Cor Swart. “Sinds begin april is er een nieuw bestuur actief en dat bestuur heeft ook als doel om de vereniging beter op de kaart te zetten, want het is een gezellige en laagdrempelige sport”, benadrukt Swart.
Zowel de binnen als- de buitenbanen van de vereniging zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. “Ons ledenbestand is overigens zeer divers. Ons jongste lid is 14 jaar en ons oudste lid maar liefst 92 jaar”, zegt Swart, die daarna meer vertelt over het jeu de boules in competitieverband. “Het is een spel, waar veel tactiek bij komt kijken en waar je door een mindere beurt kunt verliezen.”

Jong en oud

Hoewel er fanatiek wordt gespeeld, draait het bij de club vooral om gezelligheid. “Er kan recreatief worden gespeeld of meegedaan worden aan competities van de Nederlandse Jeu de Boules Bond, maar er is geen echt selectieteam. Dat ambiëren we ook niet. Het nieuwe bestuur wil graag meer mensen bekendmaken met de sport die geschikt is voor jong en oud. Een ander speerpunt is het organiseren van leuke activiteiten, zoals een familiedag met een barbecue.”
Jeu de Boules Almere, dat is in 1986 is opgericht, nodigt iedereen uit om eens langs te komen. “Het is bij ons net één familie, je wordt letterlijk bij de hand genomen door één van onze leden. Daardoor voelen nieuwe leden zich direct thuis.” 

Meer informatie: www.jeudeboulesalmere.nl

Artikel geplaatst op: 22 mei 2018 - 10:28


Nieuwsbrief Almere Plus tekst

DeSchoor

Uit de nieuwsbrief van AlmerePlus augustus 2018

 

 

4. Jeu de Boules Almere

Gezelligheid staat voorop bij de vereniging die sinds halverwege de jaren tachtig bestaat en ongeveer 110 leden heeft. Je kunt zomaar op woensdagmiddag of zondagmiddag binnen lopen als er recreatief wordt gespeeld. Er is altijd iemand die je vriendelijk ontvangt en je mag meteen met ballen van de club proberen of je het leuk vindt. 

“Je raakt er aan verslaafd”, aldus een van de leden van ‘Jeu de Boules Almere’. Zij werd lid door de liefde, een ander bij toeval of via vrienden.
De jongste leden zijn veertigers en het oudste lid een actieve 92-jarige. Er zijn ongeveer evenveel dames als heren lid van deze vereniging en de contributie bedraagt € 110,-- per jaar waarvoor je vier keer in de week kunt spelen.

nieuwsbriefDeSchoor

De club is aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond en je kunt ook wedstrijden spelen. Voor competitiespelers is er de mogelijkheid om te trainen op dinsdagavond en zaterdagmiddag, waar dan ook de recreatieve spelers welkom zijn. Jeu de boules is geen zomersport meer. Het hele jaar door wordt er gespeeld, bij mooi weer op een van de 24 buitenbanen. In de winter en bij slecht weer wordt er ‘gebould’ op 18 banen in de prachtige nieuwe hal waar de komende winter ook verwarming wordt aangelegd. 

Behalve activiteiten op de prachtige locatie in Almere, doen de leden ook mee aan het Poldertoernooi met Lelystad en Zeewolde. Het hele jaar door worden er thematische toernooien georganiseerd, zoals het Herfsttoernooi, met hapjes en prijzen in de Herfstsfeer. Voor wedstrijdboulers zijn er toernooien in het hele land. ‘Jeu de Boules Almere’ heeft zelfs een Nederlands Kampioen: Frieda. Ze werd kampioen bij de Vrouwen “triplette”, een speelvorm van drie tegen drie. 

Voor wie zich nog Jeu de boules van de camping herinnert gaat er hier een wereld open. Welke ballen je moet gebruiken hangt af van de maat van je hand, tussen 71 en 76, en daarbij past een bepaald gewicht bal tussen de 650 en 800 gram, wel of niet roestvast. De aanschaf van eigen ballen is niet meteen noodzakelijk. Je bent van harte welkom om eerst eens kennis te maken met deze helemaal door vrijwilligers gerunde vereniging. Ook al denk je in eerste instantie: dit is niets voor mij, de kans is groot dat je ook verslaafd raakt aan de sport en vooral aan de gezelligheid.

Het prachtige clubgebouw is ook nog te huur voor feesten en partijen, incl. een lunch of een borrel. Jeu de boules Almere is gevestigd in het Klein Brandtsportpark in Almere Stad, nabij de voetbalvelden van AS80. Informatie is te vinden op de website, www.jeudeboulesalmere.nl